menu
Word Lid
Besparen en tegelijkertijd met geld gooien, CD&V en NVA doen het !

Enkele weken terug kondigde het Bornemse gemeentebestuur aan dat men opnieuw een editie van "Winterland" zou organiseren, met een échte ijspiste en een horecagedeelte. Mooi initiatief, tenminste als het beter wordt georganiseerd dan vorig jaar, dus in overleg met horeca en de verenigingen... Mooi initiatief maar toch deed de aankondiging het Vlaams Belang de wenkbrauwen fronsen. Mogen mensen vertier hebben ? Ja natuurlijk, ook in deze moeilijke tijden.  Maar, terwijl de gemeente zich geconfronteerd ziet met veel hogere energiekosten gaat men op enkele weken tijd zomaar even tienduizend euro uitgeven aan elektriciteit voor de bewuste ijspiste. We trappen een open deur in als we zeggen dat de energierekening de komende tijd ook voor de gemeente en dus ook voor de belastingbetaler zal gaan stijgen. Het gemeentebestuur weet dat en dus wil men ook gaan besparen. Toch wel opmerkelijk, enerzijds tienduizend euro erdoor draaien aan de piste en ondertussen energie besparen... En dat gaat men op diverse manieren doen: vooral in het gemeentelijk zwembad wordt stevig ingegrepen. De temperatuur van het water wordt verlaagd, hetzelfde geldt voor het recreatiegedeelte van het zwembad. De bubbelbaden worden volledig gesloten. Ook de temperatuur van de douches wordt na sluiting verlaagd, net zoals in de sporthal in het Breeven en de sporthal in cultuurcentrum Ter Dilft. In openbare gebouwen gaat de verwarming ook omlaag. Des te opmerkelijker echter, de openbare straatverlichting wordt gedoofd tussen 23 uur en 5 uur. Op veiligheid, zowel verkeersveiligheid als veiligheid tout court mag er volgens dit gemeentebestuur dus bespaard worden. Op de ijspiste niet, integendeel zelfs. Bovendien heeft dit gemeentebestuur geld genoeg voor een ijspiste maar slaagt men er niet in om onze zwakkeren in de Bornemse samenleving een noodwoning te verschaffen.
Opvallend feit is dat meerderheidspartij NVA nu wel akkoord kan gaan met de kosten van een piste op natuurijs terwijl de vorige burgemeester Joos, anderhalf jaar geleden als reactie op onze opmerking -dat men zomaar even 8.000 € uitgaf aan een zeil met wat water- pareerde met de opmerking dat een échte ijspiste veel te veel kostte. Nochtans was de Vlaams Belang-fractie geen vragende partij voor een ijspiste. Verrassing! Enkele maanden later stond er een piste. Ineens was er geld! Vooruit en Open VLD, hoorde ik toen -in tegenstelling tot nu- niet ondanks de financiële lijken waarover Iedereen Bornem en NVA het steeds hadden.
Het kostenplaatje zou deze keer 140.000 € bedragen (men rekent wel op 60.000 € aan sponsoring). Ook vorig jaar was het kostenplaatje niet van de poes. Uit een antwoord op een schriftelijke vraag die het Vlaams Belang begin dit jaar stelde, bleek dat de kostprijs van Winterland meer dan 100.000 € bedroeg. Winst werd er niet gemaakt. Men doet er nu dus nog een schepje bij. Conclusie: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Krijgt het Vlaams Belang dan toch gelijk... de vorige Iedereen Bornem-NVA coalitie en de huidige CD&V- NVA meerderheid zijn inderdaad "oude wijn in nieuwe vaten"! Voor de schaatsers onder jullie, geniet van het schaatsen !

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF