menu
Word Lid
Diyanet-moskee in Bornem

Het Islamitisch centrum Mevlana uit Bornem vraag de erkenning aan. Het is één van de maar liefst zeventachtig moskeeën in Vlaanderen die in aanmerking komen voor erkenning. Wat echter niemand wist is dat Mevlana deel uitmaakt van het Turks Diyanet-netwerk.

Vlaams Belang-fractieleider Wim Verheyden kwam te weten dat het Islamitische centrum deel uitmaakt van het Diyanet-netwerk. Moskeeën die tot het netwerk behoren, worden gesubsidieerd door de Turkse staat. Diyanet is een Turks overheidsorgaan, dat de Turkse staatsislam organiseert en rechtstreeks wordt aangestuurd vanuit Turkije. Het netwerk schuwt bedreigingen en intimidatie niet. Zo verwees Verheyden naar de recente doodsbedreigingen aan het adres van Vlaams Belang fractieleider Chris Janssens -die de praktijken van Diyanet al langer aankaart- en ook aan minister Demir. Diyanet steekt bovendien niet onder stoelen of banken dat men de integratie van de Turkse gemeenschap kost wat kost wil tegengaan en onze samenleving wil islamiseren.

“Aangezien ik van oordeel ben dat het belastinggeld van de Vlaming en de Bornemnaar nooit zou mogen dienen om moskeeën of islamitische centra te subsidiëren, zeker niet wanneer die expliciet onverdraagzaamheid, islamisering en niet-integratie propageren, en dat ik de vervreemding en islamisering van onze gemeente wil voorkomen, wil ik polsen naar de houding van ons gemeentebestuur” aldus Verheyden. Het Vlaams Belang wilde vernemen of men op de hoogte was van het feit dat Mevlana deel uitmaakt van het Diyanet-netwerk en vroeg dat het gemeentebestuur zich expliciet zou afzetten tegen de aanwezigheid van een centrum dat islamisering, onverdraagzaamheid en niet-integratie predikt.

Burgemeester De Bruyn beweerde niet te weten dat het centrum deel uitmaakt van Diyanet. Ze beloofde de zaak te bespreken tijdens het overleg van de Lokale Integrale Veiligheidscel (LVIC). Een veroordeling van de praktijken kreeg ze echter niet over de lippen. Waarom zou ze ook, gezien de verhouding met het islamitisch centrum volgens de burgemeester “in een goede sfeer verloopt”. “We mogen de parking gebruiken en worden op tijd en stond uitgenodigd op evenementen” verklaarde ze. Volgens het Vlaams Belang is de naïviteit van het gemeentebestuur ronduit schrijnend te noemen. “Als de vos de passie preekt , boer pas op uw ganzen” merkt Wim Verheyden op. Volgens Verheyden getuigt het van de grootste naïviteit dat het Bornemse gemeentebestuur zoete broodjes bakt met een netwerk waar zelfs de staatsveiligheid al herhaaldelijk voor waarschuwde.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF