menu
Word Lid
Dure winterpret

Besparen en tegelijkertijd met geld gooien, het kan! Kijk maar naar CD&V en NVA en de tweede editie van "Winterland". Mooi initiatief, als het beter zou georganiseerd worden dan de eerste editie, dus in overleg met horeca en de verenigingen... niet dus!

Het zou nog grootser opgezet worden, met een échte ijspiste. Ons niet gelaten, maar wie bedenkingen uitte bij het hele opzet, omwille van het feit dat dit zou gepaard gaan met een hoog prijskaartje, die moest spitsroeden lopen. Zo kreeg het Vlaams Belang steevast vanuit CD&V-NVA hoek de opmerking dat “de mensen toch vertier mogen hebben”. Ja natuurlijk, mogen de mensen vertier hebben, ook in deze moeilijke tijden. Onze mensen amuseren zich ook graag, maar deze editie gaf ons toch een wrange nasmaak.

Terwijl het gemeentebestuur bij de begrotingsbespreking herhaaldelijk wees op de moeilijke financiële toestand omwille van de…veel hogere energiekosten en de hoge loonkost, besloot men om een boel geld te spenderen aan een energieverslindend evenement. Stop dan met te klagen over de hoge energiekosten. Die wil men trouwens opvangen door te gaan besparen… op de energiefactuur natuurlijk!

Opmerkelijk, enerzijds enkele duizenden euro’s erdoor draaien aan de piste en ondertussen energie besparen... En dat gaat men op diverse manieren doen: vooral in het gemeentelijk zwembad wordt stevig ingegrepen. De temperatuur van het water wordt verlaagd. U raadt het al, heel wat zwemmers besloten ondertussen om andere, warmere wateren op te zoeken. Ook het recreatiegedeelte van het zwembad moet het ontgelden, de bubbelbaden worden volledig gesloten. De temperatuur van de douches in het zwembad, de sporthal in het Breeven en de sporthal in cultuurcentrum Ter Dilft worden verlaagd. In de openbare gebouwen gaat de verwarming ook de dieperik in. Het personeel zal twee truien boven elkaar moeten dragen. En opmerkelijk, de openbare straatverlichting zal gedoofd worden tussen 23 uur en 5 uur. Op verkeersveiligheid en veiligheid tout court mag er dus bespaard worden. Op de ijspiste niet, integendeel zelfs.

Nog een weetje, terwijl men geld heeft voor een ijspiste slaagt men er ondertussen niet in om onze zwakkeren in de Bornemse samenleving een noodwoning te verschaffen.

Opvallend feit is dat de NVA nu wel akkoord kan gaan met de hoge kostprijs terwijl oud-burgemeester Joos, anderhalf jaar geleden als reactie op onze opmerking, dat men zomaar even 8.000 € uitgaf aan een zeil met wat water, siste dat een échte ijspiste veel te veel kostte. Verrassing! Enkele maanden later stond er een piste. Ineens was er geld! Nochtans vroeg onze fractie niet achter een ijspiste. Vooruit en Open VLD, hoorden we toen -in tegenstelling tot nu- niet, ondanks de financiële lijken waarover Iedereen Bornem en NVA het herhaaldelijk hadden.

Het kostenplaatje zou deze keer tot 140.000 € kunnen oplopen (de sponsoring die op 60.000 € was begroot, die is er niet). Ook de eerste editie was niet goedkoop. Uit een antwoord op een schriftelijke vraag die fractieleider Wim Verheyden vorig jaar stelde, bleek dat de kostprijs van het eerste “Winterland” meer dan 100.000 € bedroeg. Winst werd er niet gemaakt. Men doet er nu dus nog een schepje bij. Conclusie: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Krijg het Vlaams Belang dan toch gelijk dat de Iedereen Bornem-NVA coalitie en de huidige CD&V- NVA meerderheid inderdaad "oude wijn in nieuwe vaten" zijn!

Toch hopen wij dat de Bornemnaars zoveel als mogelijk van “Winterland” hebt genoten, de mensen hebben er immers voor betaald!

Tenslotte wenst het Vlaams Belang Bornem u allemaal een gelukkig, succesvol, vrij, maar bovenal een gezond 2023 toe !

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF