menu
Word Lid
Flauwe aanpak sociale woonfraude

Wim Verheyden: recente cijfers bevestigen, met amper 2 controles op anderhalf jaar scoort Bornem bijzonder pover

Vlaams Belang Bornem dringt al een paar jaar aan op een kordate aanpak van de sociale woonfraude in de gemeente. Reeds in 2020 werd het probleem aangekaart. Het toenmalige gemeentebestuur en Woonveer wensten echter het aangekondigde initiatief van de Vlaamse regering ter zake af te wachten. Dat initiatief kwam er in 2021, sociale woonactoren kunnen gebruikmaken van het raamcontract van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen om onderzoeksbureaus aan te stellen voor de opsporing van fraude met buitenlandse eigendommen. Deze onderzoeken worden enkel uitgevoerd op basis van een ‘vermoeden’ van buitenlandse eigendommen bij sociale huurders.

Niettegenstaande het Vlaams Belang de kat de bel aanbond, probeerde de Bornemse N-VA de pluimen op de eigen hoed te steken. In de zomer van 2021 kondigde de N-VA triomfantelijk aan dat men ook effectief zou starten met de controles op buitenlandse eigendom bij sociale huurders. Het Vlaams Belang kon zich hier zeker in vinden.

Uit recente cijfers die Vlaams Belang fractieleider Wim Verheyden in handen kreeg, blijkt echter dat er niet veel reden is om triomfantelijk over te doen. De SHM Woonveer blijkt op meer dan anderhalf jaar tijd (met de N-VA in de raad van bestuur!) amper 2 onderzoeken te hebben laten uitvoeren naar buitenlandse eigendommen. In beide gevallen was het prijs. Telkens ging het om eigendommen in Turkije.

Gelet op het hoge aantal overtreders in Vlaanderen verlengt de Vlaamse regering ondertussen het raamcontract met de onderzoeksbureaus. Verheyden drong er dan ook op aan om meer controles uit te voeren. “Van Vlaamse sociale huurders wordt via de kruispuntbanken tot op het bot onderzocht of ze geen onroerende eigendommen hebben. Dit in tegenstelling tot allochtone sociale huurders die slechts een verklaring “op eer” dienen te ondertekenen dat ze geen eigendom in het buitenland bezitten. Over deze vorm van discriminatie horen we echter geen enkele partij spreken” merkt Verheyden op.

Schepen Pauwels (CD&V) blaast ondertussen warm en koud tegelijk. De schepen is wel voor controles maar zocht alle mogelijke argumenten om uit te leggen dat controles organiseren niet evident en duur is. Voor het Vlaams Belang is het echter duidelijk, als men de sociale woonfraude effectief wil aanpakken, dan dringen er zich meer controles op. De Vlaamse overheid betaald trouwens het grootste deel van de kosten terug, zelfs voor de volle 100 %, indien het resultaat positief is.

Het Vlaams Belang zal dan ook blijven aandringen op meer bijkomende onderzoeken. “We zullen dit dossier van kortbij blijven opvolgen, het is een kwestie van rechtvaardigheid” aldus Wim Verheyden.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF