menu
Word Lid
Kragenwielvissers opnieuw slachtoffer van pesterijen door Agentschap voor Natuur en Bos


De problemen tussen het Agentschap Natuur en Bos en de Kragewielvissers blijven aanslepen. Voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd agendeerde Vlaams Belang-fractieleider Wim Verheyden tegen de praktijken die het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) tegenover de Kragenwielvissers hanteert. Vorig jaar zette men de vissers het mes op de keel door hen te laten kiezen tussen een onmiddellijke afstandname van hun vissershuisjes of het betalen van een waarborg van 1.500 euro en een jaarlijkse bijdrage van 500 euro exculsief BTW.

Iets minder dan een jaar later werden de sloten van de vissershuisjes door ANB doorgeknipt om ze te vervangen door andere sloten. Bijgevolg konden de vissers zich geen toegang meer verschaffen tot hun huisje en hun materiaal.

Het Vlaams Belang maande het gemeentebestuur dan ook dringend aan actie te ondernemen tegen deze ontoelaatbare feiten. Naar aanleiding van het RUP Kragewiel was er tussen de betrokken partijen waaronder het toenmalige gemeentebestuur een afspraak dat er nooit een abrupt einde zou komen aan de visserij en de daaraan verbonden faciliteiten. Het Agentschap Natuur en Bos had daar echter geen oren naar en de vissers kregen tot eind december van dit jaar de tijd om hun vissershuisje leeg te maken. Tenslotte ondernam het ANB éénzijdig actie zonder enig respect voor de betrokken vissers.

Hoewel men vanuit het gemeentebestuur uit de lucht viel, was fractieleider en Vlaams parlementslid Wim Verheyden in zijn betoog alvast duidelijk: “Ik kijk nogmaals naar de schepen van milieu die dit keer uit de N-VA-fractie komt en wiens partijgenote, Zuhal Demir, Vlaams minister van milieu, aan het hoofd staat van ANB. Neem contact op met het kabinet en zorg dat deze mensen hun rechtmatige vissersmateriaal terugkrijgen. Ik zal tevens rond deze door ANB gecreëerde polemiek een schriftelijke vraag stellen naar het waarom van deze pesterijen. ANB behandelt deze mensen bijna als criminelen.” 

De vraag viel niet in dovemansoren en het gemeentebestuur heeft ondertussen verkregen dat de betrokken vissers hun spullen uit de vissershuisjes kunnen halen. 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF