Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Lokaal energie- en klimaatpact, hypocrisie ten top !

Lokaal energie- en klimaatpact, hypocrisie ten top !
Lokaal @ Vlaams Belang

Vlaams Belang-fractieleider Wim Verheyden hekelt de hypocrisie inzake de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact

Op de Bornemse agenda van de gemeenteraad stond de principiële goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geagendeerd. Daarmee schakelen steden en gemeenten een paar tanden hoger inzake klimaatbeleid. De lokale besturen maken nieuwe klimaatplannen op. En die plannen moeten een pak ambitieuzer zijn dan voordien, Volgens het Vlaams Belang is klimaat inderdaad belangrijk maar volgens fractieleider Wim Verheyden getuigt de houding van de gemeenten echter van heel wat hypocrisie: “Enerzijds wakkert onze gemeente de klimaathysterie in eigen land aan, terwijl men ondertussen zware investeringen doet in fossiele brandstof in Brazilië: dit is ronduit hypocriet. Gasnetbeheerder Fluxys -waarin de gemeenten aandeelhouder zijn- investeert immers maar liefst 200 miljoen euro in de Braziliaanse uitbater van gaspijpleidingen TBG, terwijl de gemeenten in eigen land gedwongen worden om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Vlaanderen wil fanatiek en dwangmatig de CO2-uitstoot terugdringen en tegelijkertijd aan de andere kant van de oceaan juist investeren in meer CO2-uitstoot: twee maten en twee gewichten dus! Fluxys moet verantwoording afleggen aan zijn gemeentelijke aandeelhouders in Vlaanderen, maar de gemeenten blijven opvallend stil. “De burgemeesters blijken uit de lucht te vallen over deze investering in Braziliaans gas. Maar de opbrengsten worden graag ontvangen”, aldus Verheyden.

Inzake consequentie, is het stemgedrag veelzeggend in deze: alle partijen, op het Vlaams Belang na, keurden deze peperdure utopie goed.