menu
Word Lid
Meten is weten

Besparen op energie? Sta de bevolking bij door hen energiemeters ter beschikking te stellen

De energieprijzen zijn flink gestegen en dat betekent dat iedereen zoveel mogelijk wil besparen. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om uit te zoeken waar precies de besparingsmogelijkheden doorgevoerd kunnen worden. Bovendien hamert het gemeentebestuur er via haar “Klimaatactieplan” op om maximaal energie te besparen. Het plan van de gemeente mag dan wel zeer geladen zijn, specifieke hulpmiddelen worden er niet aangereikt.

Het Vlaams Belang deed dat, bij monde van fractieleider Wim Verheyden, wel: “Stel zoals een aantal gemeenten doen, energiemeters ter beschikking van onze inwoners. De kostprijs van dergelijke meter bedraagt nauwelijks 30 euro. Via dit hulpmiddel kan men energieverslinding tegengaan.”

Zo’n meter steek je thuis in het stopcontact waarop een toestel is aangesloten. Zo kan het energieverbruik van één wasbeurt in de wasmachine of één programma van de droogkast precies genoteerd worden. Daarnaast is het ook handig om de energiemeter te gebruiken om te zien wat kleinere toestellen als een haardroger en dergelijke verbruiken. Mensen worden zich zo meer bewust van het energieverbruik van bepaalde huishoudapparaten en kunnen het gebruik hiervan eventueel bijsturen.

Het voorstel van het Vlaams Belang viel in de smaak van het gemeentebestuur. Bornem beschikt over energiemeters. In de loop van deze maand wil men de meters via de bibliotheek ter beschikking stellen van de Bornmenaars. Op de vraag over het aantal energiemeters waarover onze gemeente beschikt, moest de schepen helaas het antwoord schuldig blijven. Verheyden drong er alsnog op aan om indien nodig bijkomende meters aan te kopen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF