menu
Word Lid
Natuurparken, "Doos van Pandora"?

Bornem steunt de kandidatuur voor de oprichting van het Nationaal Park Scheldevallei. De gemeenteraad keurde in dat verband het masterplan, het operationeel plan en de samenwerkingsovereenkomst goed. Met uitzondering van het Vlaams Belang. Niet omdat we tegen natuurontwikkeling zouden zijn, maar wel omdat er nog heel veel onbeantwoorde vragen zijn over de gevolgen voor onze landbouwers, bosbeheerders en grondeigenaars, wiens eigendommen binnen de contouren van het toekomstige nationaal park zouden vallen.

Die mensen hebben al langer duidelijk aangegeven dat ze niet willen dat hun percelen behoren tot het op te richten nationaal park. En met reden.

Er zijn kansen in een erkenning tot Nationaal Park voor onze regio, maar het standpunt van het Vlaams Belang is dat we niet zouden mogen instappen als landbouwers en andere betrokkenen niet akkoord zijn. Wij stellen vast dat er vandaag geen draagvlak is bij de landbouw. Dat is ook niet verwonderlijk, gezien de huidige tijdsgeest. “Als gevolg van verschillende dossiers is er bij de landbouwers een diepgeworteld wantrouwen ontstaan ten aanzien van de overheid”, aldus Wim Verheyden.

Maar daar stopt het niet, want op Vlaams niveau is er zelfs nog geen decretaal kader voor heel de parkenhistorie. Met andere woorden, de nodige wetten geraken maar niet goedgekeurd. Het Vlaams Belang stelt zich vragen bij de timing waarin alles moet gebeuren: de finale kandidaturen dienden ingediend te worden tegen 31 mei, terwijl er vandaag nog geen goedgekeurd decreet is. Dat is de omgekeerde wereld. Van bij het begin van de kandidaatstelling hebben wij benadrukt dat er nog te veel onduidelijkheden waren. Meer dan een jaar later moeten we vaststellen dat de vragen onbeantwoord blijven. Dit leidt er alleen maar toe dat minister Demir een hele hoop organisaties en lokale besturen voor haar parkenkar heeft gespannen, dat er nu plannen voor dergelijke parken worden ingediend, maar dat geen kat weet wat de impact op termijn zal zijn naar ontwikkelingsmogelijkheden van gronden die in dergelijk parkgebied zijn gelegen.

Het idee van nationale parken is ons inziens verdedigbaar voor Europese landen die qua structuur gekenmerkt worden door zeer grote ongerepte oppervlakten met nog ongeschonden natuur, denk aan de Scandinavische landen en delen van Oost- en Zuid-Europa. De oppervlakte van Vlaanderen is in die optiek zo belachelijk klein met een zo grote bevolkingsdichtheid en intensief wegennetwerk, dat de creatie van de op Europees niveau beoogde “nationale parken” in Vlaanderen gewoonweg grotesk is. De creatie van natuur- en bosgebieden die voor de volgende generaties deze groene status dienen te behouden, kan perfect geregeld worden binnen het bestaande wettelijk kader via gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Opvallend gegeven ook het gemeentebestuur had opmerkingen bij de plannen die ter goedkeuring werden voorgelegd. Het is namelijk zo dat er nu al met een gulzige blik gekeken wordt naar gronden die het gemeentebestuur niet wil toevoegen aan het nationaal park. “De gemeente Bornem vindt dat er op die manier een verkeerde indruk en verwachting wordt gecreëerd die niet strookt met de situatie op het terrein en de wil van de belangengroepen”, heet het…

En toch pleit ons gemeentebestuur ervoor dat operationele plannen, masterplannen en samenwerkingsovereenkomsten worden goedgekeurd terwijl de overkoepelende wetgeving met haken en ogen aan elkaar hangt en maar niet gestemd geraakt in het Vlaams Parlement.

“Het is geen voorbeeld van deugdelijk bestuur om in dergelijke omstandigheden al engagementen aan te gaan”, aldus fractieleider Wim Verheyden. Het Vlaams Belang hoopt dat met de goedkeuring van de voorgelegde plannen geen nieuwe “Doos van Pandora” wordt geopend voor onze landbouwers en alle andere betrokkenen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF