menu
Word Lid
Onrealistisch klimaatactieplan

Vlaams Belang-fractieleider Wim Verheyden: “Praktische en financiële speerpunten van dit programma zijn zorgwekkend voor zowel inwoners als bedrijven”

Het eerste agendapunt van het kalenderjaar 2023 op de Bornemse gemeenteraad betrof een goedkeuring van het zogenaamde ‘klimaatactieplan’. Net als het ‘Vlaams Lokaal Energieplan 2.0’ dat twee gemeenteraden geleden nog ter stemming voorlag, heeft het klimaatactieplan als doel de realisatie van een “klimaatneutraal” Bornem tegen het jaar 2050. Dat wil men bereiken door in te zetten op drie verbintenissen: een reductie van de CO²-uitstoot met 40% tegenover het jaar 2012; weerbaarheid tegen hitte, droogte en overstromingen en tenslotte de aanpak van energie-armoede.

Deze voorstellen en doelstellingen mogen dan wel mooi klinken, ze dienen bovenal realistisch en betaalbaar te zijn. En laat dat nu net zijn waar het schoentje wringt. De onderbouwing van het plan ontbreekt en er is geen enkele garantie dat de beoogde CO² vermindering gepaard kan gaan met minder energie-armoede. Wel integendeel. De maatregelen die moeten leiden naar een CO2 neutraal Bornem zullen de mensen bovendien zwaar treffen in de portemonnee.

Wim Verheyden besloot door te stellen dat het Vlaams Belang niet zomaar alle voorstellen naar de prullenmand wil verwijzen. “Het totaalpakket van dit plan is echter te drastisch en blijft onrealistisch, ondoordacht en onbetaalbaar” aldus Verheyden. Het Vlaams Belang steunt maatregelen die de gemeente niet alleen een reductie van CO2, maar tevens een besparing opleveren. Straat- en andere gemeentelijke verlichting laten overschakelen op LED; de aanleg van zonnepanelen op gemeentelijke daken; bescherming van onze bossen; opvang van extra hemelwater voor hergebruik of buffering, kunnen op de steun van het Vlaams Belang rekenen. Tegelijkertijd sluit het gemeentebestuur echter de ogen voor de realiteit dat de bevolking de komende jaren zal toenemen en dat men inwoners en bedrijven zomaar opzadelt met nieuwe regels. Het woningpatrimonium in Bornem is verouderd. Dit patrimonium laten voldoen aan de normen inzake isolatie, elektrificatie e.d. zal een zware financiële dobber betekenen voor de Bornemnaars. Dit toont volgen het Vlaams Belang aan dat men onvoldoende realiteitsbesef heeft met betrekking tot de haalbaarheid van die regels. De doelen in het klimaatplan mogen dan wel duidelijk zijn, de middelen om deze doelen in de praktijk te brengen zijn dat allerminst!”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF