menu
Word Lid
Positief advies voor erkenning Diyanet-moskee

Bornemse gemeenteraad geeft positief advies. Vlaams Belang stemt tegen.

Op de jongste gemeenteraad stond de stemming over het positief advies dat het gemeentebestuur gaf voor de erkenning en subsidiering van moskee Mevlana op de Sint-Amandsesteenweg geagendeerd. Hoewel Vlaams Belang-fractieleider Wim Verheyden sinds mei vorig jaar tot driemaal toe informeerde naar een stand van zaken over dit islamitisch gebedshuis, en toen reeds bewees dat de Moskee tot het staatsgevaarljke Diyanet-netwerk behoorde, kreeg hij iedere keer opnieuw te horen dat het gemeentebestuur geen weet had van een mogelijke erkenning. De enige “informatie” die het gemeentebestuur meegaf, was dat men de goede relatie met moskee Mevlana wenste te behouden en dat men tevreden is dat men de parking van de moskee als gratis buurtparking mag gebruiken. Minder dan twee maanden nadat Verheyden de zaak op de gemeenteraad aankaartte, kwam men plots wel op de proppen met een advies tot erkenning. Wim Verheyden reageerde verbolgen over deze gang van zaken: “opvallend dat dit gemeentebestuur tot een overeenkomst komt met de moskee over het gratis gebruik van de parking, juist op het ogenblik dat die de erkenning aanvragen. “Alles wijst erop dat het gemeente- en moskeebestuur in de achterkamertjes van de moskee hebben bedisseld dat de gemeente de parking gratis mag gebruiken, in ruil voor een positief advies.”

Verheyden riep op om een negatief advies uit te brengen. Hij onderbouwde zijn oproep met het argument dat Diyanet wordt aangestuurd vanuit Turkije en onder directe controle van dictator Erdogan en het Turkse ministerie van religie staat. De organisatie schuwt intimidatie en geweld niet. Met een aantal voorbeelden illustreerde hij het intimiderende en bedreigende karakter van Diyanet. “Zo kreeg Vlaams minister Zuhal Demir eind 2020, nadat ze gewaarschuwd had voor het netwerk en de banden met het Erdogan-regime, verhoogd politietoezicht toen ze vanuit de Diyanet-organisatie een dreigmail in het Turks ontving Er werd haar aangeraden om te zwijgen, omdat ze anders zou worden verkracht. Drie dagen later was het de beurt aan Vlaams parlementsfractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). Janssens die zijn kritiek op Diyanet niet onder stoelen of banken steekt, werd met de dood bedreigd door hetzelfde Diyanet-bolwerk.”

“Collega’s, indien jullie geen waarde willen hechten aan mijn woorden, luister dan even naar het geluidsfragment dat ik hier zal laten afspelen”, zei Wim Verheyden waarna hij uitspraken van de Open VLD’ers Bart Somers en Tom Ongena liet beluisteren. Zowel de minister als het Vlaams parlementslid gaven aan de hand van concrete voorbeelden aan dat Diyanet de Westerse waarden niet deelt. “Zo hoort u het ook eens uit “onverdachte bron” aldus Verheyden.

Ondanks staalharde bewijzen en onweerlegbare argumenten dat Mevlana behoort tot een extremistische zuil van de islam, gaven op de Vlaams Belang-fractie, na alle gemeenteraadsleden hun fiat voor een erkenning van de moskee… Begrijpe wie kan!


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF