menu
Word Lid
Uitstralingsbelasting maar geen uitstraling

Op de gemeenteraad van december 2021 werd door alle partijen, behalve het Vlaams Belang, de uitstralingsbelasting van 125 € voor de Bornemse handelaars goedgekeurd. De belasting moest ervoor zorgen dat alle niet-gestructureerde handelaars die zouden “genieten” van gemeentelijke activiteiten rond het zogezegd “kernversterkend beleid om Bornem - centrum als commercieel handelscentrum in de kijker te zetten” zouden betrokken worden bij dat kernversterkend beleid.

Het Bornemse handelscentrum mag dan wel bruisend zijn, qua netheid en aantrekkelijkheid kan het veel beter. “Uitstraling gaat om meer dan een strategisch plan, gaat om meer dan activiteiten organiseren. Uitstraling gaat ook over het visuele aspect van de omgeving en de netheid van de omgeving. Er werd een schoonmaak van de Boomstraat georganiseerd, maar toch schort het nog altijd inzake het visuele aspect en ook de netheid kan beter” merkt Wim Verheyden op. .

Met name het pand in de Boomstraat dat maanden letterlijk op instorten stond is een schandplek in de winkelstraat. Het gebouw zou binnen de maand na de vaststelling van het probleem afgebroken worden, maar het staat er nog altijd en zorgt ervoor dat het visuele aspect van de Boomstraat ondermaats is. Dit tot groot ongenoegen van handelaars die wel de uitstralingsbelasting moeten betalen maar van uitstraling niks merken.

Bovendien kan het ook met de netheid van de Boomstraat en het Kardinaal Cardijnplein veel beter. Volgens het Vlaams Belang is het aan de gemeente om eigenaars, winkeliers en horeca-uitbaters ertoe aan te zetten om hun terras te onderhouden.

Voor Wim Verheyden duurt deze situatie veel te lang: “Onze handelaars betalen een uitstralingsbelasting, maar de uitstraling gaat er op achteruit in plaats van op vooruit. Contacteer aub de eigenaars van de panden die er verpauperd bijliggen en onderneem in samenspraak met hen actie!”

Zowel burgemeester De Bruyn (CD&V) als schepen Tom Van Ranst (CD&V) zouden overgaan tot een betere communicatie rond de verplichtingen die de betrokkenen hebben. Wat het pand in de Boomstraat betreft zou er wel degelijk schot in de zaak zitten. Wij hopen alvast op beterschap en zullen blijven waken op een gemeente met een mooie uitstraling!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF